Tidenes begynnelse og frem til moderne tid


På ærverdige Kampen i Oslo, for en evighet siden, nærmere bestemt 06.06.1966, ble Sommerfrydløkken UngdomsKlubb stiftet. Sommerfrydløkken er et borettslag på Nedre Kampen som blant annet har fostret opp Knut Kuppern Johannesen. Klubben ble stiftet av en guttegjeng som bodde i borettslaget og som ville starte et annerledes idrettslag. I klubbens statutter står det:

"Klubbens formål er å spille (fot)ball, for på den måten å gi medlemmene anledning til å komme sammen og opprettholde kontakten."

Dette er fortsatt formålet, og ambisjonsnivået er deretter. Klubben har, så lenge det ble spilt i 11'er-serien, holdt til i den laveste divisjonen, noe som muligens gjør den til Norges mest stabile klubb. Den er en av veldig få fotballklubber i området etter at gamle klubber som Sørli, Kampørn, Sota og Etterstad har måttet kaste inn hånkle, muligens med et unntak av en litt ukjent, perifer klubb noenlunde i nærheten, kalt Vålerengens Idretsforening.

SUK, som klubben forkortes, ble kåret til Oslos, Norges og Nordens dårligste fotballag på 70-tallet og spilte oppvisningskamp med over 4000 tilskuere på Bislett. Kampen som gikk mot Odin ble vunnet av SUK på grunn av et revolusjonerende trekk, nemlig 9manns-rushangrep! Sommerfrydløkken er et av få lag som er ubeseiret på Bislett og har heller aldri tapt en bankett. Klubben var så mye omtalt i avisene at 3-. og 4.-divisjonslag ble surmulte og forlangte mer spalteplass.


En av de opprinnelige grunnleggerne er Frank Tobakk Larsen. Han er en velkjent Kampen-beboer som i sine glansdager spilte i bukseseler og kubjeller slik at de andre til enhver tid visste hvor han befant seg. Han hadde en viss dragning mot stamstedet Lompa. Dessverre gikk Frank bort i mars 2014.

Klubbens båt Orgasmus ble for en god del år siden senket mellom Gressholmen og Langøyene, da den hadde sett sine bedre dager. Det eneste som fløt opp fra det synkende skip var et hammerskaft og en pilsflaske! Symbol på arbeidskraft og glede ble det sagt. 


Samhold er som nevnt et viktig element i klubben og var spesielt viktig etter at det ble tap 27-0 mot Akerselva i 1990. Det har også blitt drevet andre idretter i klubben; både håndball og volleyball har vært prøvd og det sees ikke bort i fra at man kan legge til andre og mindre fysisk krevende idretter etterhvert som gjennomsnittsalderen blir uforsvarlig høy. Håndball var igang fra 1976 til 1982 (hvor restene gikk inn i Tøyen). Volleyball ble spilt fra 1974 og noen år fremover. Dessuten var det aerobics for damene på midten av 80-tallet.


Klubben i nyere tid

Opp gjennom Sommerfrydløkkens historie har det vært mange gode spillere innom, men det har også vært god kontinuitet ved at det alltid har vært en kjerne med spillere som har fortsatt i mangfoldige sesonger.


På grunn av dårlig økonomi og oppsluttning stilte ikke Sommerfryd lag sesongen 92! I løpet av 90-tallet var det flere andre klubber i området som gikk dukken; bl.a. Sota, Sørli og Etterstad. Grunnen til dette er ukjent for oss, men det var noen av de gamle gutta (for de innvidde: bl.a. Jan-Erik, Pål, Tom-Eddy, Frank og Vidar), som ikke klarte å leve uten SUK så de dro i gang en gjenforeningsfest 21.11.92 Festen ble en megaSUKsess og klubben fikk inn penger nok til å melde på lag for 93-sesongen bl.a. ved lotteri. Pengene satt løst hos gamle Sommerfrydgutter! SUK ble senere nektet å leie Forward-huset (hvor festen ble holdt) mer da de ikke var fornøyd med vaskinga! Og det selv om det var veldig mange som ville vaske den søndagen, man kunne jo ikke la resten av drikkevarene stå igjen!


Den naturlige lederen av SUK ble Jan Erik Svendsen som hadde et veldig engasjement. Han dro i gang treningsleir til Danmark med kamper mot både svenske og danske lag. Klubben fikk Snorre Flaten (langvarig trotjener) til å sponse nye flotte drakter med bilde av hunden sin Togo i reklamen på brystet - disse draktene eksisterer dessverre ikke i dag. 


SUK fikk bra oppsluttning etter litt omtale i lokale tidsskrifter og hadde over 30 spillere en sesong. Med så mange virile Sommerfrydgutter dannet det seg selvsagt en tilhengerskare av det motsatte kjønn. De ble etter hvert så mange at de kunne starte et 7'er damelag. Det skulle vise seg at de fyllte draktene til klubben godt og holdt et bra lavt fotballmessig nivå i god gammel Sommerfrydånd. Et år tok de faktisk flere poeng enn gutta i serien! På puben var de dog som regel best hvert år!


Gjennom sesongen 1999 opplevde klubben det samme som mange andre lag - problem med å stille nok spillere til å fylle et fullt lag med 11 mann. Så istedetfor å spille kamper med kanskje bare 8-9 på laget ble det besluttet å gjøre som damene og gå over i 7'er-serien. Debuten skjedde 10. mai; med noe så uvanlig som seier (4-1 over Oslo Døve)! Pga. den etterhvert høye gjennomsnittsalderen ble det i 2001 også meldt på oldboys-lag, med normal suksess... Litt for få spillere totalt til å fylle to lag gjorde imidlertid til at det ble med dette ene året i denne omgang.


Etter restarten i 92 gjorde "Tobakk"[1] en kjempejobb som var helt avgjørende for videre drift av klubben i og med at han ordnet det slik at klubben fikk økonomisk støtte fra Ensjø Bingo. Dessverre stoppet nye regler dette (strenge formelle krav som er vanskelig å oppfylle for mindre klubber av SUK's størrelse). Forøvrig kan det nevnes at Sommerfryds herrer i en periode på 2000-tallet lå i toppen av serien (i parentes bemerket så var det kun en serieomgang (den 1ste)). Den nyere tids største tap er vel ellers 28-2 mot Jutul 2 i 7'er-serien i 2003. Slike store tap er dog unntaket, heldigvis.


I løpet av det første ti-året på 2000-tallet ble det som nevnt over gjort forsøk på å starte et oldboys-lag. Det første forsøket stoppet etter et år, men det andre viste seg å ha livets rett. Dette laget fungerte bra, om enn ikke alltid spillemessig. Dessverre har det ikke kommet et tilsvarende tilsig av interesserte unge spillere, slik at det ble problemer å fortsette med senior-lag. Dette ble følgelig trukket i løpet av 2010-sesongen og er nå hvilende. M33-laget fortsatte enda en del sesonger, men etter 2015 ble det konstatert at det var for lite grunnlag for å fortsette og det ble besluttet å ikke melde på lag i seriesystemet 2016.


Klubben i dag

Status idag (2023) er et seniorlag i kvinnenes 7'er 2. divisjon. Medlemmene er i dag en del mer spredd bostedsmessig, slik at det ikke lenger er den samme tilhørigheten til Kampen med omegn. 


HER KOMMER DET MER INFO



[1] Tobakk er en av de gamle stifterne av klubben.